Er zijn verschillende manieren om een dubbelster waar te nemen.
-
•Je kan ze gewoon visueel bekijken en genieten van het zicht. Vele dubbelsterren hebben een mooi kleurkontrast omdat beide sterren heel dikwijls van een totaal verschillende aard zijn (spectrum). Tevens kan je proberen de scheiding en de positiehoek visueel te schatten. Het schatten van de scheiding is niet gemakkelijk, maar bij de positiehoek kan het mits wat oefening wel lukken tot een nauwkeurigheid van circa 5 graden. Tevens kan je je ook een idee vormen van de kleur van beide sterren. Schrik niet wanneer je de kleur anders ziet dan iemand anders. Dit is een normaal fenomeen daar kleur ontwaren in sterren ( behoudens een aantal zeer opvallende exemplaren zoals Albireo ) niet zo eenvoudig is. Ook hangt een en ander af van de ogen van de waarnemer en de gebruikte optiek. Wel is het leuk om je bevindingen te vergelijken met die van anderen.
-
•Je kan de scheiding en de positiehoek ook gaan meten. Hiervoor bestaan er verschillende middelen.
-
◦Het 'microguide oculair' : dit is een oculair met een kort brandpunt en een speciaal retikel dat tevens wordt verlicht. Het retikel bevat een lineaire schaal waarmee de scheiding kan worden gemeten en een cirkelvormige schaal met verdelingen voor het meten van de positiehoek. Met een dergelijk oculair kunnen vrij nauwkeurige metingen worden verricht.
-
◦Het meten van de scheiding en de positiehoek kan ook gebeuren door middel van een CCD camera ( of een andere digitale camera waarmee belichtingen tot bvb 30 sec kunnen worden gemaakt). Het principe is eenvoudig : breng een dubbelster in je beeldveld en positioneer deze best aan de Oost-zijde van je beeldveld. Start een opname van vbv 30 sec. Na een 4-tal seconden zet je de montering af. De dubbelster zal nu gaan driften naar het Westen. Het bekomen beeldje zal aldus bestaan uit 2 bolletjes met daaraan 2 lange stersporen. Door middel van een eenvoudig programma, genaamd "starpos", kan je op dit beeldje de scheiding en de positiehoek meten. Voor Starpos : zie hier.