Bart Staels

 Carlo Schauwers
Carlo is specialist in het vervaardigen van maquettes. En hij maakte er al heel wat, veelal met sterrenkundige inslag uiteraard. Dankzij zijn vakkundige bijdrage zijn de tentoonstellingen van Andromeda een groot succes geworden. Zo maakte hij o.a. een prachtige maquette van de 40 voet telescoop van William Herschel en een 4.5m x 4.5m grote maquette van Stonehenge. Als er tijd is, en het weer is geschikt, doet hij waarnemingen met zijn C8 (20 cm Schmidt-Cassegrain f/10). In de éérste plaats observeert hij de Maan en maakt hij hiervan detail tekeningen.

 Karel Cardoen
Elke vrijdagavond brengt Karel in de sterrenwacht van Andromeda de astronomische nieuwtjes tijdens zijn “News Updates”. Hij bezit een 20 cm Newton kijker op een GP-DX equatoriale  montering waarmee hij de sterrenhemel visueel afspeurt op zoek naar deep-sky objecten. Maar objecten betreffende ons eigen zonnestelsel ontsnappen hem zeker niet want Karel ’s  passie binnen de sterrenkunde gaat trouwens uit naar alle onderwerpen aangaande ons zonnestelsel.

 Damiaan

 Lieven Persoons
Sinds 1989 is Lieven bezig met sterrenkunde. In de beginperiode was het hem enkel te doen om de theorie maar na enkele jaren schafte hij zijn éérste telescoop aan, een Newton 20cm f/7, waarmee hij zo’n 1100 visuele waarnemingen deed. In 2006 had hij ondermeer alle Messier objecten waargenomen waarmee hij het “Gouden Messier Certificaat” ,uitgereikt door de ‘Vereniging voor Sterrenkunde/VVS’, in ontvangst mocht nemen. Ten gevolge van de lichthinder op zijn waarnemingsplaats in Nieuwerkerken (ongeveer 500m vogelvlucht van de op- en afrit Aalst E40) werd het vlug duidelijk dat nog meer zeer zwakke deepsky objecten visueel waarnemen geen zin meer had. De noodzaak om met een CCD camera deepsky objecten te fotograferen drong zich op - mede doordat Lieven beroepsfotograaf is en de liefde voor de astrofotografie te groot werd. Hij schafte zicht een Starlight CCD camera MX719 aan en een nieuwe telescoop, een smith-cassegrain Meade LX200 GPS 30cm f/10 waarmee hij meer dan 200 objecten fotografeerde. Deze opstelling vond onderdak in zijn net voltooide sterrenwacht te Nieuwerkerken. Eind 2009 werd de drang naar hoge resolutie astrofotografie te groot en Lieven schafte zich een nieuwe configuratie van telescoop, montering en CCD camera aan; een lenzentelescoop TMB 15cm f/8 op een montering van 10micron GM2000 en een CCD camera Sbig 11000. Al heel gouw werd het duidelijk dat ‘hoge resolutie’ astrofotografie onder deze slechte waarnemingscondities t.g.v. de overvloedige lichtpollutie in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad in Vlaanderen niet optimaal waren. Een kraakheldere nachtelijke hemel was een must. Daarop werd besloten om een nieuwe sterrenwacht te bouwen in het zuiden van Frankrijk van waaruit Lieven remote zou gaan werken. Dit betekent concreet dat zowel telescoop, montering en CCD camera bediend worden via het internet vanuit om even welke locatie - in dit geval vanuit Nieuwerkerken. Deze sterrenwacht maakt deel uit van ‘ROSA’ dat staat voor ‘Remote Observatory’s South Alpes’ en is gevestigd in Verclause. De waarnemingscondities in deze regio zijn de beste van Frankrijk.

 Prosper Lievens

 Roger D’Haese

 Roland Goossens

 Valère Van Ruymbeke



 Patrick Mergan
Op 21 december 2009 overleed totaal onverwacht ons lid Patrick Mergan. Patrick was een van de drijvende krachten achter onze vereniging Andromeda. Hij was meer dan eens onze toeverlaat om allerhande problemen en probleempjes op te lossen. En zijn kameraadschap, zijn clubliefde en inzet waren een voorbeeld voor ons allemaal. Beroepshalve werkte Patrick bij een gekend telecommunicatiebedrijf in het Antwerpse. Daar was hij vooral aktief tussen computers, en schreef nogal wat software. Niet te verwonderen dus dat hij de maker is van het softwarepakket "Androlog", zowat zijn levenswerk. Buiten Androlog schreef hij meerdere software paketten zoals “binstars”, “starpos”, “xfilter”, “guidewatch” en de vele “Astroart plugins” speciaal geschreven voor het softwareprogramma Astroart. Sinds 1 augustus 2003 werd hij wegens sterke afslanking van het bedrijf op 'brugpensioen' gezet, zodat er wat meer tijd vrijkwam voor zijn hobby. Patrick was een fervent waarnemer en was ook een "harde kerner" (zoals Bart en Lieven). Heldere nachten zijn er hier niet zo veel, maar als er een was, kon je hem onder de sterrenhemel aantreffen met zijn C8 (20cm Schmidt-Cassegrain f/10) telescoop op een GP montering.

      

Sinds 2003 was hij ook veel bezig met opnamen met zijn MX716 CCD camera, gemonteerd op de C8 via een f/6.3 focal reducer. In totaal deed Patrick zo’n 2000 waarnemingen waardoor hij in 2006 op Nr 1 kwam te staan kwa aantal visuele waarnemingen op de “Deepsky Log” lijst van de vereniging voor sterrenkunde VVS !!!

       



Patrick was een veelzijdig man. Buiten sterrenkunde en muziek was hij regelmatig bezig met het schrijven van gedichten en teksten over verschillende onderwerpen waaronder uiteraard sterrenkunde. Om meerdere teksten en gedichten van hem kan je lezen in de rubriek ‘Astrofun’.



Patrick had een passie voor het schrijven van computerprogramma’s, zo ook voor het creëren van 3D beelden via software. Zo maakte hij dit bovenstaande beeld van ‘Andromeda’. Verder ontwierp hij ook artist inpressions van vreemde planeten enz...





 René Verstraeten
Op 24 juli 2005 overleed ons lid Rene Verstraeten. Rene kon gerust een "oude rot in het vak" genoemd worden. Het is niet meer te tellen hoeveel jaren hij met sterrenkunde bezig is geweest. Zijn huis is nog steeds van ver te herkennen met een glanzende koepel. In zijn tuin had hij een sterrenwacht met afschuifbaar dak, met daarin een 10cm f/15 refractor, een 25cm f/8 Newton en een 30cm Newton. Rene was onze wiskundige expert, die geen enkele astronomische berekening uit de weg ging. Dikwijls hoorde je dan ook de processor van zijn PC kraken, wanneer hij er een pak zware formules op los liet. Tevens kregen we van hem heel wat mathematische uiteenzettingen over baanberekeningen van planeten. Zijn spreekbeurten waren steeds van een ongekend hoog niveau. Hierbij spaarde hij geen moeite om ons van een rijk gedetailleerde hand-out te voorzien. Deze dokumenten zijn echte naslagwerken geworden. Het heengaan van Rene is voor ons dan ook een groot verlies. Niet alleen omwille van wat hij voor onze club deed, maar ook vooral als goede vriend. We zullen hem dan ook heel erg missen.


 Frans Ringoir
Op 6 november 2008 overleed ons lid Frans Ringoir. Hij was al een hele tijd ziek, en kon daardoor helaas niet meer aanwezig zijn bij onze maandelijkse spreekbeurten, die hij in het verleden zeker nooit wou missen. Zijn heengaan trof ons diep. 
Op zijn rouwkaartje lezen we:

Als ik doodga, huil maar niet.
Ik ben niet echt dood moet je weten,
het is maar een lichaam dat ik achterliet.
Dood ben ik pas als jij mij bent vergeten."
Wel, we zullen je niet vergeten Frans!
androlog.htmlbinstars.htmlstarpos.htmlxfilter.htmlguidewatch.htmlastroartplugins.htmlastrofun.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1shapeimage_5_link_2shapeimage_5_link_3shapeimage_5_link_4shapeimage_5_link_5shapeimage_5_link_6

De leden van Andromeda

In memoriam

Leden

©1993-2013 Andromeda - Vereniging voor sterrenkunde van de Dendervallei

Patrick op de nulmeridiaan te Greenwich.

Patrick als zanger/gitarist bij rockgroep ‘Factory’

Patrick voor de 1ste maal in Puimichel Frankrijk bij Dany Cardoen

Patrick wanneer hij 6 jaar was. Telescoop en microscoop voor 1ste Communie

Naar boven 5http://www.fotostudiopersoons.be/Andromeda/leden.html#widget0http://www.fotostudiopersoons.be/Andromeda/astroartplugins.html#widget0shapeimage_13_link_0