Lichthinder, lichtvervuiling of ook lichtpollutie genoemd, is een milieuprobleem dat voor de meeste mensen totaal onbekend is. Per definitie is lichtvervuiling immers de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig en verspillend gebruik van kunstlicht. Het is waar te nemen als een lichtkoepel of sky glow die ons het zicht op de nachtelijke sterrenhemel ontneemt. Op 20 april 2007 erkende de UNESCO zelfs de nachtelijke sterrenhemel als werelderfgoed. Lichtpollutie is schadelijk voor mens, flora en dier en zal de komende jaren wereldwijd meer en meer aandacht moeten krijgen en bestreden worden.

Wat is lichtpollutie?

Lichtpollutie

©1993-2013 Andromeda - Vereniging voor sterrenkunde van de Dendervallei

Naar boven 5http://www.andromeda-aalst.be/Andromeda/lichtpollutie.html#widget0http://www.fotostudiopersoons.be/Andromeda/astroartplugins.html#widget0shapeimage_4_link_0

Op deze afbeelding hierboven zien we twee fotografische opnamen van hetzelfde sterrenbeeld. De rechterafbeelding is genomen in een streek met zeer weinig lichtpollutie zoals de Provence in Frankrijk. De linkerafbeelding is gemaakt in de meest lichtvervuilende  streek van de wereld, namelijk Vlaanderen.

Lichtpollutie is ook een energieprobleem. Immers, een zeer groot deel van het licht van de openbare  verlichting, klemtoomverlichting, reclameverlichting, verlichting van bedrijven alsook particuliere buitenverlichting wordt grotendeels naar boven toe gestraald (opwaartse lichtstroom) i.p.v datgene te verlichten wat moet verlicht worden (minimum doelgebied). Het gedeelte elektriciteit die het verkwiste licht vertegenwoordig is dus totaal nutteloos en zou kunnen uitgespaard worden. In het kader van de opwarming van de Aarde is dit dus een domein waar nog zeer veel energie kan bespaard worden en de uitstoot van CO2 gas sterk gereduceerd kan worden !

Energieprobleem

Satellietbeeld van Europa bij nacht.

Veiligheid en criminaliteit

Veel van onze wegen en straten worden ‘oververlicht’, dus te veel licht dan werkelijk nodig is.  Naar criminaliteit toe hebben meerdere studies de afgelopen decennia aangetoond dat de criminaliteit toeneemt naarmate de lichtpollutie ook toeneemt. Het is dan ook een MISVATTING van politici te denken dat de beweging die zich bezighoudt met de bestrijding van lichtvervuiling, nastreefd van geen of weinig verlichting meer te plaatsen. INTEGENDEEL, we willen WEL verlichting, maar dan GOEDE verlichting.

Goede verlichting

Goede verlichting kan in sommige gevallen zelf een TOENAME impliceren van gemiddeld 20% verlichtingstoestellen maar met een LAGER VERMOGEN (minimum luminantie) en goed AFGESCHERMDE lichtkappen die verhinderen dat de hoofdstralenbundel niet boven de 20° onder het Horizontaal Vlak door Toestel (HVT) straalt (full cutoff system) en de secundaire lichtbundel niet boven de 10° onder het HVT. Bij openbare straatverlichting kan men ook gebruik maken van zogenoemde ‘paralumen’. Deze hebben tot doel te voorkomen dat licht afkomstig van de aramatuur, buiten het doelgebied zou vallen.

Links : originele situatie. Het licht komt terecht op de gevels van de huizen, de voortuintjes en de bomen. Het wegdek is niet homogeen verlicht.

Rechts : paralumen toegepast op bestaande armaturen. Let vooral op hoe rechts de gevels van de huizen minder verlicht worden en het wegdek beter en egaler verlicht.

Hier zien we voorbeelden van paralumen die op de armaturen kunnen geplaatst worden. Dit is ideaal om minder recente armaturen op een efficiënte manier te optimaliseren

Voorbeelden van goede en slechte verlichting.